Det är skillnad mellan ett spel som är gratis och ett gratisspel. Det gäller förstås inte bara backgammon utan även poker eller de där liren man ser i banners i sin webbläsare när man surfar på annat än just spelsidor. För att sammanfatta den här sammanfattningen kan man säga att det finn olika typer av gratisspel, men det är långt ifrån alla som är så kul som de verkar.

Roliga gratisspel

Bland de roligaste gratisliren man kan få tag i idag är förmodligen Angry Birds. Alltså nu snackar vi digitala spel förstås. Annars är det ju så klart Backgammon som rockar på tronen. Storsäljaren från Finland som först bara fanns till iPhone och sedan kom till alla möjliga konsoler och system är ett utmärkt tidsfördriv lika väl som det är ett kul spel i sig. Ett annat sådant superpopulärt spel är Wordfeud där vänner med uppkoppling kan spela långsam Alfapet mot varandra. Det senare är alltså, precis som Backgammon, ett brädspel som gått över till den digitala världen. Och ägt.

Dyra gratisspel

Vad kan då menas med ett dyrt gratisspel? Jo, det är sådana spel som utlovas utan kostnad men som genom någon finurlig funktion eller osynlig regel helt plötsligt kostar. En typisk sådan, även om den aldrig hävdar att det är gratis, är spelsajter som lockar med att de första spelen är gratis. Eller att man till och med får en liten slant till att börja med. Sedan när man är hooked så kommer de och säger att man för en liten avgift kan få åtnjuta ett extra privilegierat medlemskap.

Meningslösa spel

Det finns en massa dumma spel också. Inte som backgammon då. Det är sådana som nämndes ovanför. Såna där fula bannerspel där man ska skjuta tio rymd-får och vinna en iPad. Något man aldrig gör.