Spelmarknaden har omreglerats och från och med den 1 januari kommer det att råda nya regler på spelmarknaden och bland dessa nya regler finns att varje spelsajt ska erbjuda spelstopp, spelbegräsningar och självtest – och nu har man publicerat hur logotyperna för detta ska se ut.

På sidan http://www.mult.se/ publiceras en rad olika nyheter kring vad som händer och sker i spelvärlden och på den senaste tiden har det varit slopandet av spelmonopolet till förmån för spellicenser som kommit att ta det största fokuset. Nu när det närmar sig, den nya spellagen träder i kraft den 1 januari 2019, är det dock saker om det nya licenssystemet som tar främsta fokuset. Till exempel skriver The Gambler Magazine om hur Lotteriinspektionen nu har tagit fram obligatoriska spellogotyper som alla spelsajter på nätet ska ha på sina sajter för att visa hur de tar spelansvar. Dessa ser ut såhär:

Detta betyder logotyperna

På Lotteriinspektionens hemsida skriver man om hus dessa logotyper ska länka till respektive saker:

  1. Första logotypen: Spelpaus – är en avstängningsknapp där spelaren ska kunna välja om denna vill stänga av sig hos spelaktören de spelar hos, eller om de ska stänga av sig hos alla som har en spellicens.
  2. Andra logotypen: Spelgränser – här kan spelaren begränsa sin spelbudget och bestämma hur länge han/hon får vara inloggad på spelsajten åt gången, om dagen eller i veckan.
  3. Tredje logotypen: Självtestet – här ska spelaren kunna testa sig själv för att få en tydlig bild över hur dennes spelvanor ser ut och även ges en uppfattning om huruvida denne spelar för mycket eller inte.

Enligt Lotteriinspektionens får logotyperna självklart bytas ut till att vara i text (och inte i bilder) men ska då vara i typsnittet Verdana för att de ska se ut som på bilderna, men man får självklart ändra storleken om man så vill för att få länkarna att passa på sajten – förutsatt att de fortfarande är tydliga och synliga.  Mer info om spelansvar och logotyperna hittas bland annat i spellagen (2018:1138), spelförordning (2018:1475) och i Lotteriinspektionens föreskrifter och allmänna råd (LIFS 2018:2) om spelansvar.